
EmployerInformation 

Child Support Web-based Bills/Notices 

https://ccis.ocy.mdhs.state.ms.us/metsonlinenotices/ 

FOR REGISTRATION QUESTIONS ONLY, contact Sharyn Allen, 601-359-4483. 

For questions related to the data/information printed on the bill or notice, please contact 
our Child Support Call Center at 1-877-882-4916. 

Electronic Reporting 

Electronic Funds Transfer/Electronic Data Interchange (EFT/EDI) make child support 
income withholding easier for employers and is now available in Mississippi. At your 
option, child support funds can be electronically remitted via EFT from your bank to the 
state Disbursement Unit.  All the necessary information (case identifiers, date of 
withholding, etc.) is sent along with the electronic payments via EDI. 

For additional information concerning EFT/EDI, please click here for the PDF version of 
A Guide  for  Employers Electronic Funds Transfer/Electronic Data Interchange 
(EFT/EDI) or contact us at (601) 359-4483. 

Mississippi New Hire Reporting 

All employers (or independent contractors) are required to report basic information 
about newly-hired personnel to a designated state agency within 15 days. A penalty of 
$25.00 per case (incident), or up to $500.00 for collusion between employer and worker, 
shall be assessed for not reporting as directed by law. To obtain more information, go to 
the website: www.ms-newhire.com or contact us at the following address:   
  

P. O. Box 312 

Holbrook, MA 02343 
Telephone: 1-800-241-1330 

Fax: 1-800-937-8668 

State Disbursement Unit 

All child support income withholdings are required to be paid through Mississippi’s state 
disbursement unit, the State Disbursement Unit (SDU) at the following address: 

MDHS/SDU 

P. O. Box 23094 

Jackson, Mississippi 39225 

Fax: (769) 777-6132 

https://ccis.ocy.mdhs.state.ms.us/metsonlinenotices/
http://www.mdhs.ms.gov/media/74373/Guide-for-Employers-EFT-EDI-CS.pdf
http://www.mdhs.ms.gov/media/74373/Guide-for-Employers-EFT-EDI-CS.pdf
http://www.mdhs.state.ms.us/pdfs/cseeftedi.pdf
http://www.ms-newhire.com/


Each payment remitted must include the noncustodial parent's name, Social Security 
number, amount withheld and employer name. 

Withholding Orders/Notices from Other States 

A direct income withholding order issued by any State may be sent across State lines 
directly to the noncustodial parent's employer in another State. 

Upon receipt, if the Order/Notice appears "regular on its face," you must honor it. 
You must provide a copy of the Order/Notice to the employee immediately. 

You must begin income withholding and send the payments to the address cited in the 
Withholding Order/Notice. 

You must continue to honor the Withholding Order/Notice until official notification is 
received from the child support enforcement agency/court to stop or modify the 
withholding. 

If you comply with these basic requirements, you will not be subject to civil liability to an 
individual or agency with regard to your withholding of child support from the employee's 
income. 

What is the maximum amount that can be withheld? 

For child support income withholdings, the upper limit on what may be withheld is based 
on the Federal Consumer Credit Protection Act (CCPA). The Federal withholding limits 
for child support and alimony are based on the following disposable earnings of the 
obligor (i.e., the employee): 

The Federal CCPA limit is 50 percent of the disposable earnings if the employee lives 
with and supports a second family, and 60 percent if the employee does not support a 
second family. 

This limit increases to 55 percent and 65 percent respectively if the employee owes 
arrears that are 12 weeks or more past due. 

Lump Sum Payment Requirements for Employers 

Pursuant to Mississippi Code Section 93-11-103(13), employers are required to report 
lump-sums  paid  to employees of more than $500.00 to the Department  of Human 
Services  if the employer has  been served with a withholding order  that  includes  a 
provision for  the payment  of arrears. Lump-sums are defined in Mississippi Code 
Section 93-11-101(l). The employer shall notify the Department of Human Services of 
its intention to make a lump-sum payment at least forty-five (45) days before the 
planned date of the payment or as soon as the decision is made to make the payment, 
should that be less than forty-five (45) days. The employer shall not release the lump-
sum to the obligor until thirty (30) days after the intended date of the payment or until  
authorization is received from the Department of Human Services, whichever is earlier.  
The Department of Human Services shall provide the employer with a Notice of Lien 
specifying the amount of the lump-sum to be withheld for payment of child support 
arrears. 



To report a lump-sum or for further lump-sum inquiries, please email or fax us at 
mscsecallcenter@mdhs.ms.gov or (662) 746-4969. 

Multiple Child Support Orders for the Same Employee 

You must add together the court-ordered current support owed for each order and 
withhold that amount first. If this amount does NOT exceed the CCPA or appropriate 
State law, you may withhold additional earnings for any arrears obligation, provided the 
total amount withheld does not exceed the amount available under the CCPA or 
appropriate State law.  

May we combine child support payments from several employees? 

You may send one check for each pay period to cover all child support withholdings for 
that pay period if they are all to be sent to the Mississippi Department of Human 
Services, provided you itemize the amount withheld from each employee, the date each 
amount was withheld, and the noncustodial parent's Social Security number. 

Is medical insurance required to be provided when the child does not live 
in the service area? 

Yes. By law, medical insurance coverage available to the parent-employee cannot be 
denied to a child even though: 

 The child was born out of wedlock and paternity has been established  

 The child is not claimed as a dependant on the parent's income tax return  

 The child does not live with the parent 

 The child does not live in your insurer's service area 

  

Under which insurance plan should the child(ren) be enrolled? 

Enroll the child(ren) under  the same health benefit plan in  which  your  employee is  
enrolled. If the employee is offered more than one health plan, the plan chosen by the 
employee must provide coverage for dependants. 

Child Support Contact Information 

Mississippi Department of Human 
Services 1-877-882-4916 

mscsecallcenter@mdhs.ms.gov 
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